Viser 1–60 af 100 resultater

Din guide til køb af en dunjakke

Desværre går mennesker ikke i vinterhi, når vinteren og de koldere måneder kigger forbi. Livet fortsætter, og du skal med høj sandsynlighed sætte dine fødder uden for de obligatoriske minimum fem dage om ugen. Når sneen falder ned og blæsten er isende kold, så findes der derfor næsten ikke noget rarere end at putte sig ind i en dunjakke.

Den rare og varme dunjakke folder sig blidt om din krop, og den bidende kulde kan nu bare komme an! Men – der er stor forskel på de forskellige dynejakker, og du er måske i tvivl om, hvilken en dun jakke, der passer bedst til dine behov? Frygt ej! Vi har lavet en guide til køb af en dunjakke, så du kan blive klogere på, hvilken dunjakke, du skal investere i – så du kan købe den bedste dunjakke til dine behov.

Hvad er en dunjakke?

Før du investerer i en dunjakke, er det naturligvis en meget god idé at forstå, hvad dun er. På den måde kan du lettere vælge den rette type dunjakke. Dun er et lag fjer, der er placeret under de tykkeste fjer på ænder, gæs, kyllinger og andre fugles.

Dunen har den funktion, at de isolere fuglen og holder den varm, selvom den befinder sig i et koldt og varmt landskab. De bløde fjer bliver derfor fyldt ind i en dunjakke for at skabe samme effekt for mennesker, som for fuglene – at holde dig varm og tør. Dun er altså et fantastisk isolerende materiale fra naturens side, som syntetiske materialer bare ikke kan leve op til.

En dunjakke kommer i mange forskellige designs og former. Du kan både finde dunjakker, der er beregnet til henholdsvis herre eller damer, og en lang eller kort dunjakke efter behov. Du kan finde dunjakker i et klassisk og elegant design, der er lanceret af populære highstreet-mærker, såsom Ganni, Tommy Hilfiger eller Moncler – eller du kan investere i den ikoniske North Face dunjakke.

Syntetisk eller naturligt dun?

Inden du køber en dunjakke, så er det en god idé at overveje, hvorvidt du vil investere i en dunjakke, der indeholder enten syntetisk eller naturligt dun, da der er fordele og ulemper ved begge dele. Ofte er det svært for det syntetiske dun at hamle om med naturligt dun, da naturligt dun bare er varmere og lettere. Desværre så har naturligt dun den ulempe, at når det bliver vådt, så mister den sin isolerende evne.

Du har måske prøvet at vaske din dyner og kan derfor se for dig, hvordan en våd dyne bliver til en tung sæk med fjer. Det samme gælder for dunjakken, som skal bruge ekstraordinært lang tid på at tørre og forme sig ud til normal størrelsen igen.. Syntetisk dyn har det bedre med regn, og det bevarer det meste af dens form, også når det er vådt. Til gengæld kan syntetisk dun ikke måle sig med naturligt dun, da naturligt dun har en langt bedre isolerende evne.

Fordelene og ulemperne kan derfor opsummeres i korte træk:

Naturligt dun

Fordele:
Super isolerende
Ekstra varmt
Lang holdbarhed
Lettere vægt

Ulemper:
Mister isolerende evne, når det er vådt
Er ikke velegnet til veganere, da det er et animalsk biprodukt
Prisen er dyrere end ved syntetisk dun

Syntetisk dun

Fordele:
Holder sin isolerende evne, selv når det er vådt
Langt billigere end naturligt dun
Kan være mere åndbart materiale

Ulemper:
Vejer og fylder mere end naturligt dun
Mindre varm
Kortere holdbarhed

 

Hvilket materiale skal min dunjakke være lavet af?

Udover at vælge en hvilken type dun, du ønsker at din dunjakke skal indeholde, så er det en god idé at overveje, hvilket materiale, din dunjakke skal være lavet af. Der er netop forskel på, de forskellige dunjakkers materialer. Hvis du leder efter en dunjakke, der blot skal bruges som en varmere overgangsjakke, så er det en god idé at investere i en dunjakke med tyndere og lettere materialer.

Til gengæld er denne form for dunjakke også mere sårbar over for slid, og den er desuden ikke lige så varm, som en dunjakke med tykkere materiale. Der findes dog også dunjakker med tyndt stof, der er i utroligt høj kvalitet. De vil være lette, men varme. Du kan få noget af vide om kvaliteten på jakkens materiale ved at tjekke jakkens fibers lineære massetæthed, som oftest er angivet i denier.

Hvilke ekstra features bør min dunjakke have?

Inden du investerer i din nye dunjakke, så er det en god idé at overveje, hvilke ekstra features din dunjakke skal besidde.

Typer af lommer

Man skulle ikke tro, at der fandtes forskellige slags af noget så simpelt som en jakkelomme, men det gør der faktisk – og der kan være fordele og ulemper ved at investere i en jakke med en bestemt type jakkelomme. Eksempelvis kan du få en dunjakke med håndvarmer lommer, der, som navnet antyder, er designet til at holde dine hænder varme.

De fleste håndvarmer lommer har en lynlås, så du kan placere dine værdigenstande i dine lommer, når du ikke har placeret dine kolde hænder der. Du kan desuden investerer i en dunjakke med en brystlomme – det er eksempelvis en rigtig god idé, hvis din smartphone er kuldefølsom. På den måde kan du placere din telefon i din inderlomme, hvorefter den vil holde sig varm af din kropstemperatur.

Nogle indvendige lommer er desuden meget store, så du kan placere din hætte der, hvis du vælger at lyne den af dunjakken. Du kan desuden opbevare dine vanter, en vandflaske og lignende, uden at du behøver at frygte, at de falder ud.

Hætte

Det er en god idé at investere i en dunjakke med en hætte, særligt hvis jakken skal bruges om vinteren. Hvis du til gengæld leder efter en tyndere sommer dunjakke, så er det formentlig ikke lige så vigtigt med en hætte. Hvis du vælger at investere i en jakke med hætte, så er det en god idé at vælge en jakke, hvor du kan justere hætten. Den skal hverken være for stor eller lille, men skal forsigtigt omslutte din hovede, så dine ører kommer i læ for blæst og kulde.

Hvilken dunjakke skal jeg investere i?

Hvilken dunjakke, som du bør investere i, afhænger af hvad formålet med dunjakken er. Der er forskel på om du skal bruge din dunjakke om sommeren, vinteren, på ski, til sport osv. Det er naturligvis en god idé at investere i en tyk og ekstra isolerende dunjakke, hvis du er på udkig efter en ny vinterjakke. Men hvis du leder efter en letvægts dunjakke, så er det en god idé at kigge efter en dunjakke, der passer til formål, som du skal bruge den til.

Når du har overvejet, hvor og hvordan du skal bruge din dunjakke, så kan du nemmere vælge en dunjakke, der passer til dine behov. På den måde kan du skræddersy dit køb af en dunjakke, så den passer præcist til dit behov. I dette afsnit vil vi beskrive de mest almindelige aktiviteter, som en dunjakke kan bruges til, samt hvilken dunjakke, der passer til formålet.

Skiløb

Er du på udkig efter en dunjakke, som du kan stå på ski i, så er du kommet til det rette sted. En dunjakke, der er beregnet til skiløb, bør være let og åndbar. Selvom temperaturen er lav, når man står på ski, så kan det hurtigt blive meget varmt med en for tyk dunjakke, på grund af den høje aktivitet.

Det betyder altså, at dunjakken skal kunne beskytte dig mod kulde og blæst, når du er på vej ned af bakken, og den kolde luft kan føles isnende mod huden. Du kan f.eks. overveje at investere i en let North Face eller Helly Hansen dunjakke, som vil beskytte dig mod kulden, uden at det bliver alt for varmt for dig. Husk også, at jakken skal have en god bevægelighed og ikke må være for tung.

Bjergbestigning

Er du eventyrs typen, der er glad for eventyr og bjergbestigning, så er det en god idé at investere i en dunjakke, der kan beskytte dig mod kulden. Samtidigt skal den være let og bevægelig, så du ikke får ekstra og unødvendigt vægt til din kropsvægt.

Der findes særlige dunjakker, der er designet til formålet, men du skal være opmærksom på, at de er en smule dyrere end de resterende dunjakker. Til gengæld er de yderst funktionelle og isolerende.

Sport

Sørg gerne for at investere i en let dunjakke, hvis du skal bruge den i sportslige sammenhænge. Adidas og Stone Island producerer fine dunjakker, der er beregnet til sportslige aktiviteter, såsom løb, boldspil og lignende.

Vådt og koldt klima

Det er ingen hemmelighed, at Danmark kan være koldt og vådt. Heldigvis har vi opfundet dunjakken, som kan beskytte dig mod det våde og kolde klima. Dun har ellers været kendt for at fungere dårligt med vand, da det kan svulme op og blive tungt. Heldigvis har teknologien udviklet sig – og nu findes der gode vandtætte dunjakker, som kan beskytte dig mod både regn og kulde.

Hverdagsliv

De fleste mennesker skal ikke bruge en dunjakke til bestemte aktiviteter, men skal blot bruge dunjakken til at beskytte dem mod vind og vejr i hverdagen. Hvis du skal bruge en dunjakke, som du skal bruge størstedelen af året, så kan du overveje at investere i en dunjakke med et lækkert og stilrent design. Ganni, Tommy Hilfiger og Moncler producerer veldesignede dunjakker, som har et mere moderigtigt og et mindre praktisk udseende. Det er vigtigt, at du vælger en dunjakke, der passer til dine behov og ønsker.

Hvad er de 10 bedste fabrikanter af dunjakker?

Det er naturligvis smag og behag hvilke dunjakker, som er de bedste. Vi måler naturligvis jakkens kvalitet på dun og materiale. Dog er designet også en vigtig del af vurderingen, da jakkens praktiske funktion ikke nødvendigvis af den vigtigste detalje. Jakken skal også gerne være smart og stylish. I dette afsnit har vi samlet vores 10 favorit producenter af dunjakkerne, så du kan blive inspireret til at vælge den dunjakke, der passer bedst til dig og dine behov.

North Face – Producerer klassiske, varme og praktiske dunjakker til alle.
Moncler – Producerer smarte, stilede og ekstraordinære dunjakker – særligt til mænd, men også til kvinder.
Tommy Hilfiger – Producerer smarte og praktiske dunjakker til alle køn i smukt design.
Rains – Producerer især lange dunjakker til kvinder,
Ganni – Producerer højkvalitets dunjakker i unikt og ekstraordinært design.
Stone Island – Producerer især sports dunjakker i ekstraordinær kvalitet.
Junge – Producerer især lette dunjakker, særligt til kvinder
Adidas og Nike – Producerer klassiske sports dunjakker til alle køn.
Patagonia – Producerer enkle dunjakker i høj kvalitet.
Helly Hansen – Producerer praktiske og ekstra varme dunjakker – til alle køn.